No Guts, No Glory

Voor wie

Hoe herken je een burn-out of een depressie?

Burn-out en depressie hebben een overlap in symptomen. Zij zijn beide het gevolg van chronische stress met als gevolg een energiegebrek en laaggradige ontstekingen. Onderstaande indeling is gericht op een globaal onderscheid om de oorzaak van de klachten te kunnen ontdekken. Geen van deze symptomen op zichzelf geeft een definitieve diagnose van ofwel bijnieruitputting (burn-out) of depressie, maar gezamelijk geven ze een indicatie. Als je veel van deze symptomen herkent, kan dit wijzen op een chronische stressor. Dit kan leiden tot een bijnieruitputting of depressie. 

Symptomen

Lichamelijk

Voortdurende vermoeidheid en niet uitgerust wakker worden

Trek in zout of zoute voedingsmiddelen

Gebrek aan energie/ de kar trekt zwaar

Meer moeite voor alledaagse werkzaamheden

Laag libido, 

Erectieproblemen of vertraagd/ uitblijven van het orgasme

Niet kunnen doorslapen

Hartkloppingen, trillingen en spierspasmen

Prikkelbaar darmsyndroom (PDS)

Ontstekingen

Trage of slechte wondheling

Langere tijd nodig om te herstellen van ziekte

Licht in je hoofd wanneer je snel op staat

Toename van PMS (premenstruele klachten)

Symptomen worden erger wanneer je een maaltijd overslaat

Minder focus/ wazige gedachten (brainfog)

In de ochtend niet wakker en fit zijn voor 10 uur en ’s avonds niet kunnen slapen

Verhoogde infectiegevoeligheid (vaak verkouden)

Vaak keelontsteking

Longproblemen (astma, bronchitis of vaak longontsteking)

Mentaal/ emotioneel

De hele dag in bed willen liggen

Verminderde productiviteit (tot niks komen)

Geen zin in het leven

Afwezigheid van zingeving/ geen doel

Verslavingen zoals alcohol, drugs en roken

Minder plezier of geluk beleven

Kort lontje/ snel gestrest zijn

Agressief gedrag op de weg

Verminderde tolerantie

Licht depressief/ down

Voordurende bezorgdheid

Tegen je kinderen schreeuwen

Verminderde zin in seks

Angstaanvallen

Fobieën of obsessies

Afhankelijkheid van medicatie zoals Ritalin, Paracetamol of angstremmers

Willen vluchten in gamen of vaak (online) gokken 

Verslaafd aan seks

Dwangmatig eten

Slecht geheugen

Veelgestelde vragen

Consulten en supplementen worden niet vergoed. Meestal zijn de kosten voor aanvullende verzekeringen net zo duur als wanneer je de consulten zelf betaalt. Je bent altijd welkom om met mij afspraken te maken over bijvoorbeeld betaling in termijnen. 

Een intake is anderhalf uur en een vervolgconsult is een uur. Beide consulten kunnen uitlopen. Wanneer het langer dan een half uur uitloopt dan plannen we een nieuwe afspraak in. 

Wanneer je gemotiveerd bent om bij mij een behandeling te starten maar je kunt het (nu) niet betalen, dan nodig ik je uit om mij te bellen of online een kennismaking in te plannen. We kunnen dan naar jouw individuele mogelijkheden kijken en zo tot een overeestemming komen over de financiering van jouw traject. 

Het aanpassen van voeding en het nemen van supplementen hebben invloed op jouw hele systeem. Het kan echter wel even duren voordat je merkt dat tekorten zijn aangevuld en je extra energie krijgt. Denk hierbij aan 2 tot 3 maanden. Echter kun je al wel binnen 2 weken meer energie krijgen zodra je je voeding aanpast. Wanneer je stopt met eten van voeding die schadelijk voor jouw lichaam is, ga je dit snel merken zowel aan je ontlasting als aan je stemming. Het kan ook gebeuren dat je eerst een periode doormaakt waarin het lijkt alsof klachten verergeren. Dat is heel normaal. Dit kan een ontgiftingsreactie zijn en een teken dat je lichaam zijn best doet om te herstellen. 

Een behandeltraject bij een orthomoleculair therapeut kost geld. Je wil dus wel graag weten of je op de juiste plek bent bij mij, logisch. Om zo goed mogelijk te bepalen of ik jou kan helpen doe ik altijd een kennismaking. Dit is een telefonisch gesprek van een half uur. Deze is geheel kosteloos. In dit gesprek stel ik je vragen om helder te krijgen wat je hulpvraag is. Aan de hand van jouw antwoorden kan ik bepalen of je bij mij aan het juiste adres bent. 

Afbouw van medicatie als antidepressiva (SSRI’s) of angst-en slaapmedicatie is een langdurig en intensief proces. Ik kan je vertellen hoe dit proces verloopt en wat je staat te wachten. Jij moet het uiteindelijk doen. Voor dit proces moet je 100% gemotiveerd zijn.  Ook weet ik welke voeding en supplementen het proces vergemakkelijken en wat je beter niet kunt doen. Ik kan je hier in begeleiden en bijstaan. Dit doe ik alleen onder strikte voorwaarden en hele duidelijke afspraken. 

Ervaringsverhalen

'Onze dochter is vegetarisch en Ineke gaf ons een heel mooi inzicht in wat ze nodig heeft om haar weerstand op peil te krijgen en houden.'

Onze dochter (9) was een langere periode veel ziek. Koorts, moe en verkoudheidsklachten. Ze leek er maar niet overheen te komen. Ze miste best veel schooldagen en ook sporten lukte vaak niet. Een bloedonderzoek liet verhoogde ontstekingswaarden zien en het advies van de huisarts was gewoon ‘uitzieken’ Het zat ons niet lekker en zo kwamen we bij Ineke terecht. Onze dochter is vegetarisch en Ineke gaf ons een heel mooi inzicht in wat ze nodig heeft om haar weerstand op peil te krijgen en houden. We hebben hele goede voedingsadviezen aangevuld met probiotica, en omega 3 gekregen. Na een paar weken knapte ze ontzettend op en is ze weer helemaal de oude. Vrolijk en vol energie. We zijn Ineke ontzettend dankbaar voor de mooie inzichten en adviezen.
Douwine
Moeder

'Door het aangepaste voedingspatroon en de andere mindset die ik nu heb qua voeding voel ik me 100% beter.'

'Door het aangepaste voedingspatroon en de andere mindset die ik nu heb qua voeding voel ik me 100% beter. Ik heb sinds die tijd geen last meer gehad van mijn buik na voeding. Mijn eczeem is zoveel beter geworden. Mijn huid is nog wel droog, maar het oogt anders en voelt niet meer pijnlijk aan. Zo’n opluchting en zeker meer vertrouwen in mijn lichaam. Het is zo fijn dat je nu de kennis hebt, ik had het natuurlijk veel eerder willen weten. We hebben zoveel invloed op wat we in ons lichaam stoppen, en met de hulp van Ineke heb ik dit door kunnen pakken. Het contact en de uitleg vond ik lekker duidelijk en strak, waar ik van houd, dus paste prima bij mij.'
Linda
Jeugdwerker

'De kracht van herhaling.'

EFT Ik ben na de duidelijke uitleg en oefenen met Ineke aan de slag gegaan met emotional Freedom Techniques. Ik merk dat het iets doet, ik ben meer in balans en heb minder last van negatieve gevoelens. Ik heb het zelfs een kennis van mij geleerd en die heeft er ook erg veel aan in deze stessvolle periode waar we in leven. STRESS-WIJS Ineke kan ingewikkelde materie zo uitleggen dat het behapbaar is en gebruikt humor (daar waar dat kan) om het luchtig te houden. De kennis die ik al heb wordt begrijpelijk uitgelegd met goed toepasbare tips. Het werd duidelijk hoe belangrijk zowel goede voeding als ontspanning is, voor de spijsvertering.
Gea
Buurtzorg

'Het heeft mij doen besluiten dat het klaar is om bij de pakken neer te zitten.'

Ineke heeft bij mij de neurotransmitterbepaling afgenomen. Ik denk dat ik momenteel in de moeilijkste periode van mij leven zit, en wat heb ik een inzichten gekregen. Ik herken mijzelf zo in deze bepaling. Het heeft mij doen besluiten dat het klaar is om bij de pakken neer te zitten en met mezelf aan de slag te gaan aan de hand van de uitslag van de bepaling.
Marieke
sociaal domein

'Inmiddels ben ik een paar jaar verder. Ik heb mijn energie weer terug. Mijn huid en haar zijn weer dikker, mijn psoriasis is onder controle.'

Toen ik begin 40 was keeg ik allerlei lichamelijke klachten, niet passend bij mijn leeftijd. Ik had een huilbaby gehad, daarna een beschadiging opgelopen aan mijn rug waardoor ik lange tijd niets kon en veel pijnstilling gebruikte. Er was langdurig sprake van stress, pijn, en gebrek aan rust. Slapen ging steeds slechter en ik raakte meer en meer vermoeid. Ik kreeg geheugenproblemen en ontwikkelde zelfs psoriasis. Emotioneel zat ik totaal aan de grond! Inmiddels ben ik een paar jaar verder. Ik heb mijn energie weer terug. Mijn huid en haar zijn weer dikker, mijn psoriasis is onder controle. Ik heb ontzettend veel geleerd van Ineke over mijn lijf en levensstijl. Bij tijden was dat een emotioneel proces, maar ik ben er zoveel beter uitgekomen dan ik er in ben gegaan! Ik had niks te verliezen en alles te winnen en dat is ook gebeurd: ik heb gewonnen. Ik gun dit iedereen! Het contact en de uitleg vond ik lekker duidelijk en strak, waar ik van houd, dus paste prima bij mij.'
Mirjam

'Ze begeleidde me liefdevol en streng (in de beste zin van het woord!)'

"Het was een erg fijne ervaring om bij Ineke mijn lijfelijke klachten (buikpijn, kaakkramp) en behoeftes te onderzoeken en te voelen. Ze begeleidde me liefdevol en streng (in de beste zin van het woord!) naar de ervaring van mijn lijf. Haar aanmoediging en bevestigende uitspraken hielpen me om nét een stapje verder te komen dan in mijn eentje lukt en zorgden ervoor dat ik met weer een extra stukje zelfliefde op de fiets naar huis stapte."
Margit
Limbische anamnese

'De ademoefeningen die je gestuurd hebt ga ik thuis ook doen.'

De theorie vond ik begrijpelijk en ik ga me er verder in verdiepen. De informatie en ervaring waren goed met elkaar in balans. De ademsessie vond ik erg ontspannend. De ademoefeningen die je gestuurd hebt ga ik thuis ook doen.
Anoniem
Sociaal domein

'Ik was "van het padje" geraakt, maar ik ga er nu weer mee beginnen.'

bedankt voor afgelopen vrijdag. Ik vond het echt geweldig Enkele jaren geleden was ik ook begonnen met orthomoleculaire voeding, maar ik was "van het padje" geraakt zeg maar. Ik ga er nu weer mee beginnen.
Anoniem

'Ik vind je lunch in 1 woord GEWELDIG!!'

Toen ik vrijdag naar huis reed vloog in nog half voor mijn gevoel. Ik vond het een hele fijne leerzame middag. Door de ontspannings-oefeningen kwam er veel lichamelijk ongemak los die avond. Ik heb 11 uur geslapen die nacht (normaal 5-6 uur). Ik wist niet wat me overkwam. De manier van hoe je met mensen omgaat spreekt mij erg aan. Ik voelde me heel vertrouwd bij je Ik zie je als een pure vrouw met no nonens. Top! Brutale vraag misschien maar wil je het broccoli-zoete aardappel recept ook met me delen? Ik vind je lunch in 1 woord GEWELDIG!!
Anneke
Huisartsassistent

'Wederom zochten we hulp bij Ineke. Wederom kon zij ons dat bieden.'

Al jaren worstelen wij met de gezondheid van onze jongste. Hij was een huilbaby. Bij de huisarts kwamen we niet verder, bij Ineke wel. Hij bleek een aantal voedingsallergieën te hebben. We kreeg tips en handvaten, voerden dieetveranderingen door en lichamelijk kwam er rust. Lichamelijk, want in zijn gedrag liepen we thuis, en later op school ook, tegen problemen aan. Het is een heel slim en zacht ventje, maar soms, als hij overprikkeld was, of volliep, kon ineens de vlam in de pan slaan. Dan werd hij kwaad en onhandelbaar. Onbereikbaar. We merkten dat suiker (bijna logisch) en kleurstoffen voor hem niet werken. We kwamen er met Ineke achter dat ook granen hem enorm triggerden. We probeerden zijn voeding aan te passen en dat ook op school door te zetten, maar dat bleek, vooral met feestelijkheden, blijkbaar niet haalbaar. Toen zijn lerares hem wilde laten testen op ADHD, en zelfs het woord 'medicatie' viel, schrokken we enorm! Ons lieve jochie, met een stempel en synthetische medicatie... Wederom zochten we hulp bij Ineke. Wederom kon zij ons dat bieden. In plaats van ritalin stelde zij een aminozuur voor, en nog wat natuurlijke aanvullingen. We merkten het na 2 dagen al: we hebben een ander kind! Op school kwam de lerares naar ons toe om precies dat te zeggen: een ander kind!! De druk is van de ketel, het testen afgewend. Ook thuis is alles anders. Hij is niet ons enige kind. We komen met het hele gezin tot rust. Life changing, voor ieder van ons.
Deborah

Alles met de ratio op denken te lossen, ‘How was I wrong…’

Ik durf best te beweren dat ik na een paar vakgerichte opleidingen veel weet over orthomoleculaire voeding en suppletie. Het lukte mij echter maar niet om in mijn dagelijks leven gezonde keuzes te maken. Ik ging van dieet naar dieet, was even succesvol, maar daarna vierde de zelfsabotage hoogtij. Je raadt het al, binnen de kortste keren kwam ik weer aan (met natuurlijk een paar bonuskilo’s). Even op adem komen en vervolgens vol goede moed doorgaan in mijn oude overtuiging van nóg meer kennis opdoen. Dan zou het vast lukken toch? Dus heel fanatiek nog maar een boek lezen, podcast luisteren, studie doen, etc. Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg. Op een ochtend besefte ik dat mijn rationele aanpak mij ver had gebracht, maar dat het mij op deze manier niet zou lukken om een gelukkiger leven te leiden. Ik zat vast in mijn cirkeltjes, als een kat die haar eigen staart probeert te pakken. Wat verlangde ik naar een coach die mijn saboterende patronen zou doorzien. Iemand die verstand van zaken heeft, over levenservaring bezit en eerlijk, duidelijk en oprecht is in haar communicatie. En daar was Ineke. Na 20 jaar aanklooien was ik best wanhopig, en Ineke nam meteen de leiding. Dat had ik nodig. Ze zei; ‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg’. En dus liet ik alle diëten, voedingsschema’s en sportprogramma’s los. Ik zou naarbinnen keren. We maakten afspraken over ademhalingsoefeningen, meditatie en koudetraining, die ik trouw opgevolgd heb. Deze commitment en haar oprechte betrokkenheid, heeft mij zoveel kracht en energie gegeven. The only way out is in… Inmiddels een paar maanden verder kan ik vertellen dat de veranderingen enorm zijn. Iedere twee weken ga ik naar Ineke en telkens weer weet ze mij te verbazen over hoe ‘spot on’ ze mijn situatie van dat moment doorziet. Terwijl ik zelf soms nog onbewust om de hete brei heendraai, weet zij mij door een paar vragen te stellen, naar het centrum van mijn probleem te brengen. ‘The only way out is in’. Echt voelen wat er aan de hand is en ondertussen handvaten krijgen om nieuwe patronen aan te leren. Ik heb daardoor zoveel zelfvertrouwen gekregen. Ik voel me kalm, rustig en in balans. En het allermooiste is nog, dat ik geen enkele drang meer heb om op dieet te zijn. Het was slechts jarenlang een afleiding om bij mijn gevoel vandaan te blijven. Dat heb ik niet meer nodig. Ik vind het tegenwoordig zelfs fijn om met mezelf te zijn. Ik heb het uiteindelijk zelf gedaan, dat klopt, maar het was zonder Ineke niet gelukt. <3 Lieve groet,
Sara

De hele middag was inspirerend en ik ben thuis al flink aan de slag gegaan. Absoluut een aanbeveling.

De middag starten met een grondende meditatie vond ik erg fijn. Je leerde ons over het belang van energie en liefde die we aan de voeding kunnen geven. Dit heeft mij meer bewust gemaakt. De locatie was perfect en ik was onder de indruk van de hoeveelheid stralende groente, kruiden en specerijen die we mochten gebruiken. Het praktisch bezig zijn in een gemoedelijke sfeer was leuk en erg leerzaam. De hele middag was inspirerend en ik ben thuis al flink aan de slag gegaan. Absoluut een aanbeveling.
Sabrina
Fermenteren kun je leren