De juiste stofjes op de juiste plek

Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is orthomoleculair therapeut met als specialisatie depressie en burn-out.

Stress

Een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid.  

Foodcraft

Ineke Eebes

CONTENT CREATOR

Ineke is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in depressie en burn-out. 

 

Oorzaken van bijnieruitputting

Bijnieruitputting wordt vaker niet dan wel herkent. Regulier wordt het nog vaak gekoppeld aan werkstress. Dit is een misvatting. Hoewel werk een factor kan zijn ligt het bij een burn-out wel iets genuanceerder. Zowel patronen en overtuigingen als voeding en leefsijl zijn belangrijke onderliggende mechanismen die dienen te worden geadresseerd bij een bijnieruitputting (wat burn-out technisch gezien is).

Een burn-out komt  niet alleen door te hard werken.

Mentale of emotionele stress veroorzaakt op den duur een doorlaatbare darmwand waardoor je last krijgt van ontstekingen in het lichaam.

Andersom is een voedingsallergie net zo goed stress voor het lichaam en zorgt deze ook voor lekkende darmen en dus ontstekingen. Je lichaam maakt geen onderscheid in ‘lichamelijke of geestelijke’ stress.

 

Een burn-out, of bijnieruitputting, komt door stress. Langdurige stress. Die stress kan van lichamelijke aard zijn, denk aan een voedselintolerantie, of van geestelijk/ emotionele aard, denk aan een (onverwerkt) trauma. Lichaam en geest zijn geen losse onderdelen. Ze beinvloeden elkaar de hele dag. Een rommeltje in de darmen zorgt voor mentale klachten en mentale klachten leidne uiteindelijk tot een dysbiose in de darmen. Langdurige stress kan er voor zorgen dat je in de ‘chronische stress- onstekings loep’ terecht komt. Deze ontstekingen maken het niet beter…

Vormen van stess die kunnen leiden tot een bijnieruitputting

Lichamelijk:

Lichamelijk letsel

Ondervoeding
Operatie
Extreme kou
Extreme hitte
Uitdroging
Uitputting
Extreme inspanning
Giftige stoffen
Allegieen
Astma
Slaapgebrek

Emotioneel/ psychisch:

Echtscheiding
Ernstige ruzies
Langdurig onder druk gezet worden
Baan verlies
Financiële Problemen
Gewond raken of sterven van een geliefde
Bespotting of vernedering
Onverwerkt trauma

Jouw lichaam weet niet het verschil tussen een leeuw, of uitdroging. Je stress systeem geeft dezelfde reactie op al deze vormen van stress. Wanneer een of meerdere van deze stressoren te lang aanhouden ontstaan er laaggradige ontstekingen in je lichaam. Hier heeft je lichaam veel voedingsstoffen (energie) voor nodig. Daarnaast worden stoffen niet meer goed opgenomen. Je lichaam raakt uitgeput en je bijnieren kunnen het niet meer aan.

Ons lichaam is niet gebouwd op chronische stress. Een bijnieruiputting is het ‘op raken’ van je bijnieren. Ze kunnen de stress niet meer hanteren. De stress-respons dooft uit (en jij ook).

Ineke Eebes

Orthomoleculair therapeut

We moeten dus voldoende water drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. 

Volg mij op 

Voor inspiratie en tips – volg @holymayo op Instagram. Welkom!