No Guts, No Glory

Foto van Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Ontwerp zonder titel (2)

It’s a gutfeeling

Hoe je je voelt heeft alles te maken met de situatie in je darmen.

Je brein stuurt niet alleen het lichaam aan, andersom is ook het geval. Je darmen weten eigenlijk veel eerder hoe het met je gaat dan je brein. Je darmen communiceren met je brein. Zit het in je darmen niet goed, krijgt je brein alarmsignalen. “Help, er is iets”. Dit kan structureel worden waardoor je je eigenlijk nooit goed voelt. Dit kan er weer toe leiden dat je gaat denken dat er iets mis met je is.

Gelukshormonen in de darmen gemaakt 

Wanneer je de oorzaak niet kan vinden in emotionele of psycho-sociale strubbelingen (ondanks jaren therapie) is de kans aanwezig dat er iets in de darmen niet in orde is. (Deze zaken spelen overigens in op elkaar.)

Gelukshormonen zoals serotonine worden 80 tot 95% in de darmen gemaakt. Wanneer je dus te horen krijgt dat je een chemische disbalans ‘hebt’, is de kans heel erg groot dat het gaat om een dysbiose in de darmen. Dat daar iets niet in orde is. Bij een groot deel van de mensen die te maken hebben met depressie ligt de oorzaak in de darmen.

De oorzaak van de oorzaak vinden

Waarom is het niet in orde in je darmen? Veel voorkomende oorzaken van dysbiose zijn: antibiotica, gifstoffen zoals glyfosaat en andere pesticiden en herbiciden, chronische stress, trauma, een voedselallergie of intolerantie, een schimmelbelasting of parasieten. Al deze dingen leiden tot ontstekingen. De ‘laaggradige ontstekingen’.

Deze ontstekingen vragen een immuunreactie. Immuunactiviteit kost energie. VEEL energie. Daarom staat chronische vermoeidheid op nummer 1 bij symptomen van een onbalans in je darmen. Verder kun je het merken aan: huidproblemen, allergieën, spierpijn en gewrichtspijn, pijn in je darmen (PDS), stemmingswisselingen, angsten, somberheid en slaapproblemen.

 

Het begint met de darmen 

Bij al deze klachten is het aan te raden eerst of in iedergeval ook naar de darmen te gaan kijken voor je iets rigoureus als cortisolpreparaten of SSRI’s gaat gebruiken. Zoek de oorzaak van de oorzaak en vind de oplossing.

De kans is namelijk bijna 100% dat er niks mis is met jou en ook niet met de stofjes in je hoofd, maar wel met de stofjes in je darm.

 

Ineke Eebes

Zon verstandig

‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

Read More »