Chiazaad werd al gegeten door de Maya’s en de Azteken schijnt. Dit kleine zwarte zaadje zit boordevol voedingsstoffen dat de laatste jaren weer in populariteit is toegenomen. Vooral onder mensen die geen vlees eten is het bekend, mede doordat het relatief veel omega3 bevat. Daarnaast bevat het ook nog eens alle 8 essentiele aminozuren en verschillende mineralen en antioxidanten. Deze brede gezondheidsvoordelen zijn een goede reden om het aan je dieet toe te voegen. Dit kan op verschillende manieren. Omdat dit zaad plakkerig wordt wanneer het nat wordt kun je er leuke dingen mee doen zoals pudding of jam mee maken. Hieronder een leuk en simpel jamrecept voor op een ketobroodje of in de yoghurt.
Ingrediënten
150 gr blauwe bessen of zomerfruit
1 el chiazaad
Dat alles? Ja, dat alles.
Optioneel is citroensap (dan vinden kindjes t vaak te zuur), vanillepoeder en ahornsiroop/ honing (dan vinden kindjes t vaak wel lekker).
Bereiding
Het fruit laat je in een pannetje warm worden. Je kunt het een beetje pletten en je kunt het zelfs als het zacht is staafmixeren. Voeg wanneer het de gewenste structuur heeft de chiazaadjes toe en draai het vuur uit. Wanneer afgekoeld kun je het in een schoon glazen potje in de koelkast bewaren.
Lekker voor op een amandelcracker maar ook heerlijk om een schepje door de yoghurt te roeren of op een pannenkoek!
Bon apetit!
Ineke