De juiste stofjes op de juiste plek

Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Ontwerp zonder titel (14)
Stress

Een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid.  

Foodcraft

Ineke Eebes

CONTENT CREATOR

Ineke is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in depressie en burn-out. 

Bessenjam met chiazaad

Chiazaad werd al gegeten door de Maya’s en de Azteken schijnt. Dit kleine zwarte zaadje zit boordevol voedingsstoffen dat de laatste jaren weer in populariteit is toegenomen.  Vooral onder mensen die geen vlees eten is het bekend, mede doordat het relatief veel omega3 bevat. Daarnaast bevat het ook nog eens alle 8 essentiele aminozuren en verschillende mineralen en antioxidanten. Deze brede gezondheidsvoordelen zijn een goede reden om het aan je dieet toe te voegen. Dit kan op verschillende manieren.  Omdat  dit zaad plakkerig wordt wanneer het nat wordt kun je er leuke dingen mee doen zoals pudding of jam mee maken. Hieronder een leuk en simpel jamrecept voor op een ketobroodje of in de yoghurt.

 

Ingrediënten

150 gr blauwe bessen of zomerfruit

1 el chiazaad

Dat alles? Ja, dat alles. 

Optioneel is citroensap (dan vinden kindjes t vaak te zuur), vanillepoeder en ahornsiroop/ honing (dan vinden kindjes t vaak wel lekker).

 

Bereiding

Het fruit laat je in een pannetje warm worden. Je kunt het een beetje pletten en je kunt het zelfs als het zacht is staafmixeren. Voeg wanneer het de gewenste structuur heeft de chiazaadjes toe en draai het vuur uit. Wanneer afgekoeld kun je het in een schoon glazen potje in de koelkast bewaren.

 

Lekker voor op een amandelcracker maar ook heerlijk om een schepje door de yoghurt te roeren of op een pannenkoek! 

 

Bon apetit!

 

Ineke

We moeten dus voldoende water drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. 

Volg mij op 

Voor inspiratie en tips – volg @holymayo op Instagram. Welkom!