Foto van Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

1

Het krachtige onderbewuste

Veranderen is lastig, toch? Of het nou gaat om een nieuw huis, relatie, carrièreswitch of een ander eetpatroon, veranderen kan moeilijk zijn. Niet alleen voor jou, maar voor ons allemaal. Dit is iets menselijks. Wanneer we echt iets willen, kost het moeite. Als het geen moeite zou kosten, dan zouden we het ook niet écht willen. Dan hadden we het al. 

 

De reden dat veranderen vaak niet lukt, is begrijpelijk. Mensen zijn erop gericht te overleven. Overleven en voortplanten (in die volgorde ook meestal). Overleven vraagt veiligheid en veiligheid vereist voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid en verandering staan haaks op elkaar en daarom is het dus lastig. 

 

Verandering is inherent onveilig. Dit zit zo diep ingeprogrammeerd, dat we geneigd zijn in de comfortzone te blijven. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bore-out, burn-out, tot lichamelijke klachten en zelfs tot depressies. Het maakt niet uit hoe je het noemt, zoals ik het zie zijn deze klachten een kans om jouw werkelijke potentie te gaan leven en dan is verandering wel noodzakelijk. 

 

…want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je… 

Dat veranderen lastig kan zijn en we soms lijken te vechten tegen een onzichtbare kracht die ons op onze plek houdt, heeft te maken met ons onderbewuste. Zie het gehele bewustzijn eens als de processor en het geheugen van je computer. De processor is je ‘bewuste’ bewustzijn, ook wel je denken of de ‘mind’. Het werkgeheugen kan maar zoveel bits per minute aan, vergelijkbaar met 7% van ons bewustzijn. Dit deel van ons bewustzijn kan 5 tot 9 eenheden informatie verwerken per moment (niet veel). Het onderbewuste, de interne opslag, is vele malen groter dan het bewuste en beslaat de rest, 97%, van ons bewustzijn. 

 

Op deze interne opslag wordt alles waar je op dat moment niet mee bezig bent opgeslagen. Programma’s die hier zijn opgeslagen worden automatisme. Ze draaien op de achtergrond mee, zonder dat we ons hier steeds bewust mee bezig hoeven te houden. Dat is efficiënt. 

 

Sommige van deze automatisch meedraaiende programma’s waren erg nuttig, toen ze ontstonden, maar kunnen beperkend worden wanneer we volwassen zijn. Dit noemen we daarom ook: ‘Beperkende overtuigingen’. Deze overtuigingen zijn vaak in onze jeugd al ontstaan, vaak zonder dat we het door hadden. Soms… conflicteert dat wat we graag willen, met een onbewuste overtuiging. 

 

Een probleem met de verkeerde oplossing

Zo kan het dus zijn dat je heel bewust besluit: “Ik wil gezonder leven en anders eten”. Misschien heb je last van kwalen of voel jij je niet gelukkig. Je begrijpt best dat alleen maar chips of chocola heus niet is wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Je denkt: “Als ik zo door ga, dan ….” Je maakt de beslissing: Dit moet anders.  

 

Je bent echt gemotiveerd, het gaat weken goed en dan…  Ineens sta je in je hand met een reep chocola. Opgegeten. Je hebt het al gedaan voordat je er erg in hebt. Wat er volgt is een circuit van zelfafwijzing en soms zelfs straf en duurt het nog een paar rondjes voor je denkt: “Nu is het klaar!” En dan begint het weer van voren af aan…

 

Frustrerend toch? Dan is de kans groot dat er in je onderbewuste een programma ligt opgeslagen waarbij voeding gekoppeld is aan het thema veiligheid of liefde. Je lichaam heeft als het ware de verkeerde oplossing voor een probleem gevonden, vaak omdat de juiste oplossing op dat moment niet voorhanden was. Als kind had het een functie, maar als volwassene werkt het ondermijnend. Hier wordt ook wel naar gerefereerd als saboteurs of zelfsabbotage, wat eigenlijk een verkeerde benaming is want je lichaam doet namelijk nooit iets om jou te pesten. 

 

Het goede nieuws? Je kunt deze programma’s weer loskoppelen. Dit lukt alleen niet via het brein. Het onderbewuste bereik je namelijk niet via je denken, maar via het voelen. Dit heeft te maken met in welk deel van je brein herinneringen en trauma liggen opgeslagen.

 

Een trauma lul je je niet uit 

Een krachtige methode om je onderbewuste te betreden is hypnose of trance. Dit klinkt voor veel mensen nog steeds erg hocuspocus, maar de wetenschappelijke verklaring voor een hypnotische staat zit hem in breingolven. Er zijn verschillende breingolven die allemaal een ander bewustzijn genereren. gamma, beta, alfa, delta en theta. Bij gamma en beta ben je bewust. Druk of geconcentereerd bezig. Deze staat zitten de meeste mensen meestal in. In alfa ben je al in een lagere bewustzijnsstaat, vergelijkbaar met meditatie. In deze staat, kun je al je zelfgenezende capaciteiten aanspreken! Theta-golven zijn een nog lagere bewustzijnsstaat. De droomstaat. Hier krijg je inzichten bijvoorbeeld vlak voor het in slaap vallen, of bij het opstaan.

 

Kinderen tot acht jaar zitten altijd in deze golf. Kinderen downloaden dus de hele dag alles wat er om hen heen gebeurt. Dan heb je nog de delta-golven. Dit is de hersenactiviteit van iemand die heel diep slaapt. Baby’s zitten hier ook in. Diepe hypnose, is theta. Hier sta je open voor suggesties en kun je heel snel iets leren.

 

Onbewust worden wij allemaal nog steeds beïnvloed door de downloads uit onze jeugd, meestal nog van voor ons derde levensjaar. Dat is niet erg, tenzij je daar informatie hebt opgepikt die je in je volwassen leven gaat beperken. Omdat we ons hier niet bewust van zijn, kun je dit niet met je denken afleren. Natuurlijk kun je met bijvoorbeeld cognitieve therapie veel over jezelf begrijpen, maar verder dan dat reikt de kracht van het denken niet. Je loopt het risico je hele leven en therapie te zijn, maar uiteindelijk heb je nog steeds last van wat je moeder ooit tegen je zei toen je klein was. Met andere woorden: ‘een trauma lul je je niet uit’.

 

Weet je, hypnose is helemaal niet zo bijzonder. Eigenlijk is iedereen de hele dag al in hypnose. Kijk maar eens naar (de oude maar leuke) film ‘They live’, dan begrijp je wat ik bedoel.

 

 

Ineke Eebes

Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

Zon verstandig

‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

Read More »