Deze Tiramisu is volledig plantaardig en suikervrij als je wilt. Op het recept vermeld ik honing en in de bodem zitten dadels, er wordt geen gebruik gemaakt van geraffineerde suiker. De bodem is van de Cosmic Cakemix, maar je kunt ook een notenvariant opzoeken zonder dadels, dan is deze ketogeen ook verantwoord.
Bodem
Hiervoor kun je een pak cosmic Cakemix gebruiken en deze bakken volgens de gebruiksaanwijzing met als verschil dat je in plaata van een cakevorm een bredere vorm gebruikt zodat je een ondiepe laag cake krijgt. Probeer de bodem niet hoger te maken dan 2 cm. Wanneer de bodem klaar is snijd je deze doormidden via de hoogte (de hele oppervlakte dus). Ik gebruik hiervoor een flosdraad, een scherp mes kan ook.
Je kunt nu kiezen om de bodem te besprenkelen met espressokoffie en amaretto, of je maakt hem zonder (kindervariant).
Laat de bodem afkoelen en maak de vulling.
Vulling
Ingrediënten:
200 g ongezouten cashewnoten (minimaal 4 uur geweekt, of 1 uur in heet water)
100 ml kokosmelk (volle, romige variant uit blik)
2 el kokosolie (gesmolten)
2–3 el honing (naar smaak – eventueel agavesiroop voor een vegan optie)
1 tl vanille-extract of het merg van 1 vanillestokje
Snufje zout
(optioneel) 1–2 el amandelmelk of water om de textuur aan te passen.
Bereiding
Cashewnoten weken: Laat de cashewnoten minstens 4 uur weken in water, of gebruik heet water om het proces te versnellen (ongeveer 1 uur). Giet daarna af en spoel goed.
Blenden: Voeg alle ingrediënten samen in een krachtige blender of foodprocessor.
Mixen tot romige crème: Blend tot een gladde, romige massa. Schraap tussendoor de zijkanten schoon. Voeg eventueel een beetje extra amandelmelk of water toe als de crème te dik is.
Proeven en aanpassen: Proef en voeg eventueel wat extra honing of vanille toe.
Gebruik: De vulling kun je op dit moment op de bodem schenken. Deze vulling is perfect als laagje tussen koffie-doordrenkte cake. Laat de tiramisu minstens 4 uur opstijven in de koelkast (bij voorkeur een hele nacht).
De tiramisu maak je af met cacao als topping. Of… gebruik je fantasie!
Bon apetit!