We weten wel dat broccoli gezond is, maar wat maakt het nou zo’n superfood? Dat komt door het stofje ‘sulforafaan’. Broccoli bevat glucorafanine. dit wordt door een enzym ‘myrosinase’ omgezet in sulforafaan. Dit stofje heeft veel interessante eigenschappen.
>Sulforafaan activeert het ontgiften van je lichaam door toxische stoffen uit de bloedbaan op te nemen en via urine weg te spoelen.
>Het activeert antioxidanten waaronder glutation welke belangrijk zijn voor leverontgifting maar ook het beschermen van de longen, hersenen en huid.
>Het heeft een beschermende werking tegen kanker (3 tot 5 porties per week verlaagt het risico op kanker met 30 tot 40 procent).
>Beschermt je huid en ogen tegen UV schade.
>Preventief bij een maagzweer veroorzaakt door de bacterie H. Pylori.
>Versterkt je immuunsysteem en gaat laaggradige ontstekingen tegen.
…en nog veel meer…
Genoeg redenen dus om broccoli toe te voegen aan je voeding.
Verhitten maakt onwerkzaam
Verhitten maakt enzymen onwerkzaam of verminderd werkzaam. Daardoor wordt er geen of minder sulforafaan aangemaakt, want daar hebben we immers het enzym myrosinase voor nodig. De beste manier om broccoli te eten is dus in de vorm van kiemen.
MAAR er is ook een handige truc. Wat je kunt doen is verse mosterzaad(poeder) toevoegen aan je verwarmde broccoli. Mosterdzaad bevat namelijk heel veel myrosinase waardoor de omzetting van glucorafanine naar sulforafaan wel weer plaats kan vinden.
Broccoli met mosterdroomsaus
1 grote broccoli
Boter
1 kleine ui
1 teen knoflook
sap van een halve sinaasappel
Room (kokos/haver/creme fraiche)
Peper/ zout
Optioneel: geraspte (parmezaanse) kaas
Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Snijd de broccoli in kleine stukjes. Stoom de broccoli (minder verlies van de goeie stofjes dan koken) beetgaar (ongeveer 6 minuten). Smelt de boter in een pannetje en voeg de ui toe. Fruit deze in ongeveer 3 minuten. Voeg op het laatst de knoflook toe. Haal het pannetje van het vuur en voeg het sinaasappelsap toe. Voeg de room toe en roer goed door. Laat het niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst de mosterzaad(poeder) toe. Vermeng de saus met de broccoli en dien op. Eventueel kun je het nog toppen met kaas.
Broccoli-kiwismoothie
Deze antioxidanten-bom stimuleert niet alleen de aanmaak van sulforafaan, het bevat ook nog eens veel vitamine C. Gember wordt wel ingezet bij misselijkheid en braken bij wagenziekte, zwangerschap en chemotherapie. Het kan ook milde maagklachten verhelpen en pijn van artrose verminderen.
100 gr broccoli
Klein stukje gember
75 gr kiwi
100 gr appel
200 ml water
Halve theelepel mosterdzaad/ poeder
Blenden maar!
Broccolisoep
400 gram broccoli
1 grote ui
2 tenen knoflook
200 ml kokosmelk en 1 liter water
Garam masala
Mosterdzaad(poeder)
Zeezout of groentebouillon
Snij de ui en knoflook fijn en bak deze kort aan in milde olijfolie, kokosvet of boter. Voeg de broccoli en de garam masala toe en bak nog even kort mee. Voeg daarna de kokosmelk en het water toe en breng aan de kook. Kook de broccoli niet helemaal slap maar zorg dat er een beetje ‘bite’ aan zit. Haal van het vuur. Maak er een glad geheel van met de staafmixser. Voeg op het laatst tijdens het blenden nog een scheut olijfolie extra vierge aan toe. Bij het opdienen voeg je de mosterdzaad(poeder) toe naar smaak.
Broccolisalade met mosterddressing
225 gram broccoli in roosjes
Halve ui
2 eetlepels Holymayo
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel sesamzaad of pijnboompitjes
Cashewnoten naar smaak
peper en (zee)zout
optioneel: broccolisprouts
Kook of stoom de broccoliroosjes in een paar minuten beetgaar. Laat er even koud water over stromen wanneer ze gaar zijn. Snipper het uitje fijn en rooster de sesamzaadjes of de pijnboompitten in een koekenpan. Meng deze met de Holymayo, de mosterd, het uitje en breng op smaak met peper en zout. Roer de dressing door de broccoliroosjes en top het geheel met cashewnoten. Voor een echte vitamineboost kun je er nog broccolikiemen aan toe voegen.
Bon apetit!
Ineke Eebes
Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut