No Guts, No Glory

Pak de oorzaak aan, niet het symptoom!

Het zijn uitdagende tijden die ons uitnodigen tot een andere kijk op burn-out en depressie.  De moderne samenleving kan ons gevangen houden in een constante staat van alertheid en stress. Dit heeft gevolgen voor zowel ons fysieke welzijn als onze psyche. Dit zien we ook gereflecteerd in de samenleving aan de stijgende cijnfers in depressies, burn-out en chronische aandoeningen. Een fysieke chronische aandoening is net zo goed een burn-out, maar dan uit zich dit lichamelijk. 

 

Burn-out en depressie zijn twee verschillende dingen, maar ze hebben een grote overlap. In beide gevallen is er sprake van uitputting van het neurobiochemisch systeem. Dit geldt ook voor lichamelijke chronische klachten. 

 

Hoewel de oorzaken divers zijn spelen voeding en leefstijl een essentiele rol. Toch wordt hier bij vrijwel alle aanpakken van burn-out preventie, behandeling voor depressie en chronische klachten geen rekening mee gehouden. 

 

Wil je echt iets doen aan chronische klachten, dan dien je de oorzaak aan te pakken. De oorzaak is ALTIJD stress, of dit nou psychisch op fysiek is. Deze twee staan namelijk niet los van elkaar, maar beinvloeden elkaar de hele dag. Slechte voeding en gifstoffen beïnvloeden je stemming, en psychische stressoren beinvloeden je darmgezondheid negatief, waardoor je weer gevoeldiger wordt voor chronische aandoeningen. 

Hoe zit dit precies? Dit leer ik je in 1 dag STRESS-WIJS.

 • Bijna 47% van de werknemers verzuimde in 2019

 • Ongeveer kwart van het ziekteverzuim komt door werk

 • Psychische aandoeningen steeds groter aandeel in ziekteverzuim

 • Werkgerelateerd verzuim kost 6,1 miljard euro

 • Een op de vijf werknemers ervaart burn-outklachten

 • Vrouwen vaker overspannen dan mannen

 • Nederlanders relatief vaak werkgerelateerde stress vergeleken met Europa

 • Zorguitgaven voor burn-out 278 miljoen euro in 2019

  Cijfers Trimbos

STRESS-WIJS VOOR BEDRIJVEN - EEN GEZOND BEDRIJF IS GEZONDE WERKNEMERS​

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je personeel op de werkvloer. Je draait dan ook op voor de kosten van ziekteverzuim, maar hoe ver reikt je invloed eigenlijk als het gaat om preventie in het voorkomen van langdurig ziekteverzuim door burn-out, depressie en chronische klachten? Is de oorzaak altijd werkstress, of is dit eigenlijk alleen maar een symptoom? Een gezonde werkomgeving creëer je met zijn allen en is de verantwoordelijkheid van ieder individu. Wil je als bedrijf echt iets veranderen aan de oorzaak van ziekteverzuim en burn-out? Dan is het tijd om de regie te nemen en dit van je werknemers ook te vragen.
De training Stress-Wijs geeft antwoord op op de stijgende ziekteverzuim cijfers door depressie, burn-out en andere chronische aandoeningen. Je krijgt als bedrijf grip op zaken als: >Wat is nou precies chronische stress, wat zijn de oorzaken en vooral, >Wat doe je er aan? Hoe word en blijf je gezond, op de werkvloer EN er buiten!

Meer informatie

Stress-wijs voor fysiotherapeuten - een huis bouw je niet van zand en water

Ons bindweefsel is opgebouwd uit aminozuren en co-factoren. Vergelijk het met het bouwen van een huis. Zonder de juiste gronstoffen kun je geen stevige woning bouwen. Het resultaat is vroegtijdig verval. Dat geld ook voor ons lichaam.
Wanneer je niet de juiste voeding binnenkrijgt, kun je ook geen stevig bindweefsel opbouwen. Wanneer je chronische gestrest bent kun je, zelfs als je gezonde voeding eet toch geen gezond en sterk bindweefsel bouwen. Dit is in de meeste gevallen de reden dat mensen geblesseerd raken en steeds terug komen met dezelfde of net iets andere kwaaltjes. Denk hierbij aan Artrose, frozen shoulder, gescheurde spieren of pezen, trage genezing. Dit is naast de juiste belasting en oefeningen een kwestie van de juiste voeding, de juiste hoeveelheid voeding, suppletie en stressmanagement. Wil jij als fysiotherapeut werken aan duurzame gezondheid en je clienten een holistisch en volledig advies geven dan is het geven van voeding- en suppletieadvies een fantastische aanvulling op je praktijk.

meer informatie

Stress-wijs voor particulieren - een gezonde geest in een gezond lichaam

Het is lang niet altijd nodig in een langdurig therapeutisch traject te gaan. Zodra je begrijpt hoe je lichaam werkt kun je zelf aan de slag met de oplossingen. Dar is deze training voor bedoeld. Mensen de juiste kennis in een kant- en-klaar pakket te bieden waardoor je zelf weet wat je te doen staat.
Niet alleen krijg je op deze dag kennis en praktische oplossingen, je gaat ook ervaren dat je in staat bent je eigen zenuwstelsel te kamleren door middel van ademhaling en andere oefeningen.
Om de kosten leuk te houden bied ik de mogelijkheid om dit in groepssverband te doen.

Meer informatie

Deze dag leer je:

 • Wat is de rol van voeding bij chronische klachten zowel lichamelijk als mentaal
 • Wat is nou eigenlijk ‘stress’ (en waarom lukt plannen of je houden aan goede voornemens niet als je gespannen bent)
 • Wat kun je doen om jezelf te kalmeren (ook al kun je de oplossing nog niet vinden)
 • Welke rol heeft voeding? Wat kun je eten en wat beter laten staan
 • Simpele en doeltreffende methoden die je gedurende de dag kunt doen om jezelf tot rust te brengen
  Je krijgt aan het einde handouts met een korte samenvatting van wat je geleerd hebt en met de do’s en dont’s op voedinge nsuppletiegebied. Deze kun je aan je clienten/ medewerkers meegeven. 

  Je kunt een dagdeel of een hele dag boeken.
  Dagdeel: Presentatie en 2 orthomoleculaire hapjes bij de koffie.
  De hele dag: Presentatie deel 1, ademwerk, een orthomoleculaire lunch, presentatie deel 2

Flow

Flow, rust, herstel en groei.. dat is de staat waarin wij van nature verkeren. We noemen dit ook wel ‘homeostase’. Deze staat wordt aangestuurd door ons parasympatisch stelsel, onderdeel van het autonoom zenuwstelsel. 

 

Vechten vluchten

Wanneer je niet in de flow-staat verkeert dan is er iets aan de hand waardoor je overschakelt op de overleefstand. We noemen dit de vecht-vluchtstand. Hier is niets mis mee. Het heeft alleen maar als doel ons te motiveren een oplossing te zoeken zodat we weer ik de flowstaat komen. Het probleem ontstaat  wanneer de stress te lang duurt. Chronische stress  is stress die we of niet herennen dus er geen oplossing voor weten, of wel herkennen, maar de oplossing niet voor kunnen vinden. Zonder oplossing blijft ons lichaam in de overleefstand.

 

Uitputting

Chronische stress is alsof we de hele dag achterna gezeten worden door een leeuw. We raken uitgeput. Hierdoor missen we op een gegeven moment de energie om weer tot rust te komen en te hertellen. Dit geeft onrust, slapeloosheid en allerlei fysieke en mentale klachten zoals hoofdpijn, prikkelbaar darmsyndroom, versnelde veroudering, restless legs of angstklachten en depressie.

Uiteindelijk leidt dit tot een burn-out. Je lichaam is uitgeput. Je bent niet meer in staat te vechten of te vluchten. Je zit in een FREEZE.

 

Oplossing

De enige oplossing voor een burn-out is de oorzaak vinden en deze oplossen. Daarnaast is het essentieel dat je begrijpt waar je fysiek mee te maken hebt en hoe belangerijk voeding en leefstijl daarbij is.

Vraag de offerte aan

06 162 26 177

Bereikbaar van 10.00 – 16.00 

www.holymayo.nl

Email ineke@holymayo.nl