No Guts, No Glory

Picture of Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

1
Stress

Een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid.  

Foodcraft

Ineke Eebes

CONTENT CREATOR

Ineke is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in depressie en burn-out. 

Stress met stress bestrijden

Hoe kan acute stress chronische stress bestrijden?

Stress kan van buitenaf ontstaan zoals bij een leeuw die jou op wil eten. Het kan ook iets van binnenuit zijn zoals uitdroging bij vochtgebrek. Dit zijn concrete vormen van stress. Stress is alles wat je vecht-vluchtreactie aan zet. ‘Er is iets aan de hand en dit moet worden opgelost’.

 

In reactie op dit ‘iets’ wordt er een cascade aan stofjes in gang gezet die jou allemaal helpen richting de oplossing. Je zou kunnen zeggen, je stress systeem gaat ‘aan’. Wanneer je de oplossing hebt gevonden en je hebt het overleefd dan mag je weer in de rust stand. Dit is ‘uit’. Uit is niet helemaal de juiste term, maar voor het voorbeeld gebruik ik deze hier. Aan en uit wordt allebei beïnvloed door cortisol, ons stresshormoon. Aan gebeurt automatisch bij elke vorm van stress. Uit gebeurt alleen wanneer de juiste oplossing gevonden is.

 

 

Wat cortisol naast stress reguleren nog meer doet is ons immuunsysteem remmen. Zo kan er meer energie naar de spieren. Wanneer er een leeuw voor je neus staat heb je meer aan spieren dan aan een immuunsysteem. Die wordt wel weer aangezet als het acute gevaar geweken is. Een ingebeelde leeuw of vochtgebrek geeft dus ook motorische onrust. Gejaagdheid, drukte, rusteloze benen, druk hoofd en verwarde gedachten, niet kunnen stoppen met denken… Dit is logisch, er moet namelijk iets gebeuren ten einde te overleven. Dat gebeurt niet wanneer je onder een boom gaat liggen slapen.

 

Chronische stress

Waarom is dit belangrijk om te weten? Dat is omdat veel mensen continu achterna gezeten worden door een ingebeelde leeuw. Of je nou stress hebt omdat je moet rennen voor je leven, omdat je bang bent voor virussen, stress om het wel dragen van mondkapjes of om het niet dragen er van, voor je lichaam maakt het geen verschil. Stress is stress en je lichaam reageert hetzelfde.

 

Het probleem bij langdurige stress is, je bent aan, maar waar zit die UITknop! Je hebt een gepaste oplossing nodig. Komt die oplossing er niet? Dan is de kans er dat je richting een burn-out koerst. Bij een ingebeelde leeuw heb je dus een chronisch geactiveerd stress-systeem en je immuunsysteem krijg niet voldoende toestemming om zijn werk te doen. Je wordt vatbaarder voor infecties, pathogenen in de darmen en laaggradige ontstekingen.

 

Truc

Er is een een truc om je lichaam een beetje te foppen. Je kunt met behulp van acute stressprikkels, chronische stress verminderen.

Kou is ACUTE STRESS! Dit is de ‘aan’ knop. Je brengt je lichaam in een staat van overleven. Doordat je het ijdbad overleefd hebt krijgt je lichaam toestemming om af te schakelen, te ontspannen dus. Dan mag je uit.

 

Voor wie kou nog een bruggetje te ver is kan met ademhaling aan de slag. De verbonden ademhaling zoals onder andere Wim Hoff het doet brengt je centraal zenuwstelsel tot rust. Op youtube zijn tal van filmpjes te vinden over hoe je dit veilig kunt toepassen. Voor mij een dagelijke routine geworden om de dag mee te starten.

 

Wat er gebeurt als je deze dingen frequent gaat toepassen is dat je gaat merken dat je beter met stress kan om gaan. Je lichaam leert weer schakelen tussen stress en ontspanning. Dezelfde stressoren zijn er nog wel, maar de leeuw blijkt ineens toch meer te lijken op een lief poesje. Oke, dat is misschien wat overdreven, maar je gaat zeker een beter incasseringsvermogen krijgen.

 

Daarnaast zal de stress reactie minder lang duren en kun je steeds sneller weer in de ontspanning komen. Dit kan ruimte en energie geven om opzoek te gaan naar jouw chronische leeuw, en om je te beseffen:

 

Relax… nothing is under control.

 

Wil jij regie over jouw gezondheid en gaan voor duurzaamheid? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek via mijn contactformulier

Ineke Eebes

Orthomoleculair specialist bij depressie en burn-out

 

We moeten dus voldoende water drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. 

Volg mij op 

Voor inspiratie en tips – volg @holymayo op Instagram. Welkom!