Foto van Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Titel (2)

Stress, afvallen en joggen, geen goeie combi

Stress en gewichtstoename gaan hand in hand. Langdurige stress doet namelijk een aantal dingen die invloed hebben op je spijsvertering. Het veroorzaakt op termijn een vertraging van de schildklier. De schildkier is verantwoordelijk voor het tempo van het metabolisme.

 

Het doet ook nog iets anders. Cortisol kennen de meeste mensen wel als ons stresshormoon. Bij stress maken de bijnieren cortisol zodat we kunnen vechten of vluchten. Wat op dat moment, maar handig is. Om dit zo goed mogelijk te doen zorgt cortisol voor een tijdelijke insulineresistentie van het lichaam. Dit betekent dat de lichaamscellen tijdelijk geen voedingsstoffen op kunnen nemen. De lever gaat dan zelf glucose vrijzetten uit zijn eigen voorraadje en dit wordt linea recta vervoerd naar de hersenen. Zonder hersenen overleven we namelijk niet. Ook heb je tijdens het wegrennen of vluchten geen tijd voor ene Sultana. Dit is dus een heel handig mechanisme. Bij kortdurende stress althans.

 

Hangen van cortisol

Bij langdurige stress is het minder handig. Bij chronische stress blijft je lichaam in de vecht- vlucht stand staan en blijft cortisol in je bloedbaan aanwezig. Dit houdt dus de insulineresistentie van het lichaam in stand. Dat betekent dat alles wat je eet niet wordt opgenomen in de cellen, maar wordt opgeslagen als vet. Ook als je maar beetjes eet zoals een droge rijstewafel met kaas, een halve appel etc. Alles wat koolhydraten bevat wordt meteen vet. Best handig om een voorraadje op te bouwen voor tijden van schaarste, ware het dat we hier geen last hebben van schaarste.

 

Wil je nou graag af van dat voorraadje dan is het niet handig om te gaan joggen. Waarom niet? Omdat joggen een soort wegrennen is. Je geeft hiermee je lichaam nog steeds de boodschap dat er gevaar is en er een leeuw achter je aan zit. Al is het geen echte leeuw, maar een zelf ingebeelde leeuw, het betekent dat er nog steeds cortisol wordt aangemaakt.

 

Afschakelen

Wil je afvallen dan is het belangrijk eerst te zorgen dat je stresssysteem wordt afgeschakeld. Dat betekent dat je de oplossing van ‘het probleem’ hebt gevonden. Wat is je stressor? Als dat (nog) niet lukt zijn er een paar hacks om (tijdelijk) van je cortisol af te komen.

 

Cortisolhacks

HIT (High Intensity Training)

Koude training. Neem elke ochtend een koude douche of beter nog een ijsbad.

De truc is om even een korte, maar acute stressprikkel te geven. Hierdoor ‘piekt’ cortisol en kun je tot rust komen. Uiteraard werkt dit tijdelijk wanneer je de oorzaak van de stress niet aanpakt. Maar het werkt wel! Daarnaast geef je je immuunsysteem een boost en gaat je lichaam wit vet (waar je wel wat maar niet teveel van wil) omzetten in bruin vet (die de thermoregulatie regelen waardoor je het steeds minder snel koud hebt).

Ademhaling. De verbonden ademhaling of ademhaling volgens de WH methode is ook een goeie manier om cortisol te verlagen. Wanneer je een beginner bent zou ik hier wel begeleiding bij vragen.

Verder:

Wandelen. Het liefst in het bos. Bomen geven feromonen af waardoor we tot rust komen.

Nuchter bewegen. Ga voordat je eet en half uur stevig wandelen.

Minder vaak eten (niet minder eten). Wanneer je gewend bent om zes tot zeven keer te eten per dag, breng je maaltijden terug naar maximaal drie. Eet liever minder vaak en iets meer dan steeds die droge cracker met kaas. De kaas is nog wel aan te raden. En als je er flink boter op smeert dan is dat ook prima, maar laat die cracker weg!

Tussendoortjes. Als je een tussendoortje eet, neem iets met eiwitten en vetten. Je kan het zo bekijken: je hebt twee energiereservoirs. Een met suiker (koolhydraten zijn suikerketens) en een van vet (vet zijn aminozuurketens). Suiker is explosieve en snelle energie. Geeft snel veel energie en is zo op (suikerdip). Vetverbranding geeft stabiele langdurige energie. Voordat het vetreservoir aangesproken kan worden moet eerst de suikertank leeg. Als je de hele dag kleine beetjes koolhydraat eet, raakt jouw suikervoorraad nooit leeg en kun je dus geen (lichaams)vet gaan verbranden.

Nuchter bewegen. Ga voordat je eet en half uur stevig wandelen. Hiermee maak je je suikervoorraad leeg. Wanneer je dan zorgt dat je maaltijden bestaan uit voornamelijk eiwitten en vetten zul je je lichaam in staat stellen om lichaamsvet te verbranden.

Last but nog least, probeer te achterhalen waar je voor vlucht of tegen vecht. En als je de oorzaak werkelijk niet kunt achterhalen, dan kan er sprake zijn van een dysbiose in de darmen die jouw lichaam in de alarmstand houdt. Een ontlastingonderzoek kan dan uitkomst bieden.

 

 

Namaste,

 

Ineke Eebes

Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

Zon verstandig

‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

Read More »