De juiste stofjes op de juiste plek

Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Stress

Een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid.  

Foodcraft

Ineke Eebes

CONTENT CREATOR

Ineke is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in depressie en burn-out. 

Hoe bereik je jouw natuurlijke gewicht

‘It’s not over when you lose, it’s over when you quit’.

In deze tijd van het jaar, zo na de feestdagen en voor de zomer, zie ik allerlei artikelen en reclames over uiteenlopende middeltjes en methodes die je helpen heel snel veel gewicht kwijt te raken. De een is nog beter en sneller dan de ander. Goede timing. Ik heb daar moeite mee omdat al die pilletjes en poedertjes misschien werken, maar op de lange duur vooral lucratief zijn voor de industrie. In het beste geval raak je wat kilo’s kwijt om er later in het kwadraat weer bij te komen. Afvallen is daardoor voor veel mensen erg beladen. Ik ken veel mensen die hun hele leven al worstelen met hun gewicht. Het roept voor velen vooral spanning op. Om die reden heb ik het in mijn praktijk dus ook nooit over afvallen, maar over het bereiken van je natuurlijke gewicht, een bijproduct van een evenwichtig en gelukkig leven. Afvallen geeft namelijk stress en stress heeft een zeer negatieve invloed op het verliezen van gewicht. Hoe zit dat?

 

Stress

Laten we even uitgaan van de meest basale vorm van stress. Er staat een leeuw voor je neus. Wat doe je? Je hebt drie opties, vechten, vluchten of bevriezen. (Mensen hebben ook nog de optie om te communiceren, maar ik raad het hier niet aan.) Vaak is dit niet eens een bewuste keuze. Deze ‘keuze’ is een reflex en hoe gek het ook klinkt, dit heeft onder andere te maken met de ‘stofjes’ die je tot je beschikking hebt.

Lion

De reactie die je geeft, wordt aangestuurd door je sympathisch zenuwstelsel, onderdeel van je autonome zenuwstelsel, wat betekent dat het zichzelf bestuurt en wij dit niet bewust doen. Er worden allerlei stofjes afgegeven zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol. Cortisol kennen de meeste mensen als ons stresshormoon. Cortisol moet ervoor zorgen dat er een zoektocht gestart wordt naar de oplossing van het probleem: een leeuw!

 

Cortisol

Cortisol doet nog meer dingen. Het zorgt er ook voor dat jouw lichaam tijdelijk insuline resistent wordt en op de spaarstand gezet wordt. Insulineresistent betekent dat jouw lichaamscellen geen glucose opnemen. Dit klinkt gek maar is heel slim. Kijk maar. Laten we er van uit gaan dat jij vlucht. WAT is de hoogste prioriteit van het lichaam wanneer het gaat om de verdeling van glucose en water? Dat zijn je hersenen. Zonder hersenen is het game over. Je hersenen draaien op glucose. Door je lichaam tijdelijk te blokkeren van de opname van glucose zorgt het systeem er zo voor dat alles naar de hersenen gaat. Dit vergroot écht je overlevingskansen. De spieren waar je mee aan het weg rennen bent hebben namelijk hun eigen energievoorraadje.

 

De zoektocht

Laten we er van uit gaan dat jij de vlucht hebt overleefd. Wanneer de juiste oplossing voor een zoektocht (vluchten) is gevonden en dit succesvol is afgerond, bereikt cortisol een piekmoment. Dit moment is cruciaal voor de rest van de cascade. Doordat cortisol een piek bereikt krijgt serotonine en vervolgens GABA (neurotransmitters en hormonen) toestemming om het werk af te maken. Serotonine geeft je een geluksgevoel (yes, overleefd!) en GABA zorgt voor regeneratie van je weefsels en voor rust. Je kunt nu afschakelen en herstellen.

Happyness

Nu een andere vorm van stress. Je bent aan het uitdrogen. Er moet een oplossing komen dus de hele cascade wordt weer opgestart. De ‘zoek’ gaat aan en cortisol zorgt dat je gaat bewegen in de richting van de oplossing. De kraan (of een riviertje). Je weet niet hoelang de tocht gaat duren dus je lichaam wordt weer even tijdelijk insulineresistent gemaakt en gaat weer op de spaarstand zodat er geen vocht en glucose verloren gaan. Oplossing gevonden, water gedronken, afschakelen, rust en geluksgevoelens.

 

Wanneer de oplossing niet gevonden wordt

Nu een andere vorm van stress. Je bent eenzaam. Je wordt onrustig en zoekt een oplossing. Cortisol maakt je lichaam insuline resistent en je gaat op de spaarstand. Wat je nodig hebt, is misschien wel verbinding, contact of aanraking. Jij loopt naar de proviand kast. Je eet chips of M&M’s. Je krijgt nu glucose (suiker) binnen terwijl je cellen het niet op kunnen nemen. Je bent ook niet aan het bewegen. Wat gebeurt er met de glucose?

Deze gaat direct naar je vetopslag omdat je lijf het niet kan opnemen. Je maakt geen serotonine aan want je had niet de juiste oplossing bij het probleem. Geen geluksgevoel dus. Je maakt ook geen GABA aan en komt ook niet tot rust. Wat er wel gebeurt, is dat je een korte beloning krijgt. Je voelt je heel eventjes beter (het lijkt op geluk) maar omdat je niet de juiste oplossing bij het probleem hebt gevonden gaat de zoek weer aan en het begint weer opnieuw.

 

Chronische leeuwen

Stel nou dat jouw ‘zoek’ aan is en je hebt geen idee welke oplossing hierbij hoort en vervolgens mag je ook nog eens geen koekjes van jezelf eten. Dit is nog meer stress. Wat belangrijk is om te begrijpen is dat ons lichaam dezelfde reactie geeft op ELKE vorm van stress. Stress is cortisol en cortisol is…. 

Om je een idee te geven noem ik hier een aantal voorbeelden van chronische leeuwen. Lichamelijk: Letsel, Ondervoeding, Operatie, Extreme kou, Extreme hitte, Uitdroging, Uitputting, Extreme inspanning, Giftige stoffen, Allergieën, Astma en Slaapgebrek. Emotioneel/ psychisch: Echtscheiding, Ernstige ruzies, Langdurig onder druk gezet worden, Baan verlies, Financiële Problemen, Gewond raken of sterven van een geliefde, Bespotting of vernedering en onverwerkt trauma.

 

Ondersteunende middelen

Is het dan zo dat er geen middeltjes of supplementen zijn die kunnen ondersteunen met gewichtsbeheersing? Tuurlijk wel! Wanneer jouw lichaam in de stressmodus staat kun je gebruik maken van bepaalde stoffen die zorgen dat jouw cortisol een beetje geblokkeerd wordt. Ashwaganda, kurkuma of ginseng, zogeheten ‘adaptogenen’ hebben hier invloed op. Omega3 visolie is een hele belangrijk stof voor de werking van je hersenen en zorgt voor lagere cortisol, adrenaline en noradrenalineconcentraties. Je bent dus minder gejaagd met voldoende van deze stoffen. Goede multivitaminen zijn sowieso aan te raden. Stress en trauma kosten heel veel stoffen. Vul dus in ieder geval aan en neem een beetje extra. Zo voorkom je in ieder geval dat je lichamelijk aftakelt.

Omege3

Je kunt ook proberen je vetverbranding te stimuleren door appelazijn te gebruiken. Dit heeft veel meer gezondheidsvoordelen. Uiteraardis beweging essentieel. Dit mag ook wandelen zijn! Hardlopen is voor veel mensen ook een vorm van stress. Net als lijnen. Het is verleidelijk en geeft een gevoel dat je er iets aan doet, maar negen van de tien keer beland je weer op hetzelfde punt van frustratie.

Wanneer je graag jouw natuurlijke gewicht wil bereiken en weer lekker in je vel wil komen te zitten ga dan aan de slag  met de ‘zoek’ die bij jou aan staat. Identificeer jouw chronische leeuw. Wat is het dat jou zo veel stress geeft? Als het niet op te lossen is met vechten of vluchten dan hebben wij mensen gelukkig nog een andere optie en dat is nadenken en communiceren. Verander wat je niet accepteren kunt en accepteer dat wat je niet veranderen kunt. Accepteer en omarm het met heel je hart. 

 

Ineke Eebes

Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

 

Disclaimer: Mijn visie en adviezen zijn niet ter vervanging van die van een arts of specialist. Alle supplementen kunnen interacties aangaan met reguliere medicijnen. Controleer dit zelf op het farmacotherapeutisch Compas of raadpleeg je voorschrijvend arts.

We moeten dus voldoende water drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. 

Volg mij op 

Voor inspiratie en tips – volg @holymayo op Instagram. Welkom!