No Guts, No Glory

Picture of Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Titel (2)

Waarom wordt iemand dun of juist dik bij stress?

Depressie en burn-out zijn een signaal van energiegebrek.  Of de oorzaak nu uit de darmen komt, of dat er een chronische stressor is, uiteindelijk leidt het tot uitputting. Laat ik het zo zeggen: het energiegebrek is de oorzaak, maar ook het gevolg. Dit energiegebrek uit zich in lusteloosheid, vermoeidheid, cognitieve achteruitgang (brainfog), emotionele vervlakking en uiteindelijk tot slapeloosheid, angst depressie en ziekte. Veel mensen ervaren een gewichtstoename bij stress, of juist een gezichtsafname. Vooral toename wordt gezien als probleem. Er wordt gefocussed op afvallen, in plaats van de oplossing vinden voor de oorzaak van het probleem. Ik leg in dit artikel uit dat dun niet beter is dan dik bij stress en waarom proberen af te vallen geen zin heeft.

 

Rivaliserende systemen 

Wanneer je lichaam ergens energie voor nodig heeft, gaat dit altijd ten koste van een ander lichaamsproces. Helemaal geen probleem bij kortdurende stress zoals een infectie, een gevecht of uitdroging. Het autonoom (regelt ’t het allemaal zelf) zenuwstelsel zorgt door middel van de vecht-vlucht respons dat jij de juiste oplossing voor dit probleem vindt. Hierbij zijn twee belangrijke systemen betrokken. Of het immuunsysteem wil even alle energie, bijvoorbeeld bij een griepje, of de hersenen vragen alle energie, bijvoorbeeld als er een mentaal probleem moet worden opgelost. Kan ook zijn dat de spieren even alle energie vragen, als je bijvoorbeeld heel hard weg moet rennen van een gevaarlijk roofdier of er is geen voedsel of water in de buurt. 

 

Deze drie systemen kunnen alle energie die er in het lichaam beschikbaar is tijdelijk opeisen. Andere organen krijgen op dit moment geen energie meer toegewezen. Ze gaan op de spaarstand. Als je met een griepje op bed ligt, heb je spierpijn en meestal geen zin om te lopen, laat staan joggen. Ook nadenken is moeilijker. Je spijsvertering word tijdelijk uitgeschakeld, die heb je dan niet nodig. Het immuunsysteem heeft alle energie nodig. Liggen dus. Bij mentale stress krijgen spieren en immuunsysteem minder energie en als je moet vluchten uit een brandend gebouw, dan gaat alles naar je spieren en ligt je immuunsysteem tijdelijk plat. Dit is hoe het er ongeveer aan toe gaat. Wanneer de ‘dreiging’ voorbij is en de oplossing gevonden, dan kan de energie weer eerlijk verdeeld worden over alle organen. 

 

Gevaarlijke roofdieren, rivaliserende volksstammen en voedselschaarste kwamen heel lang geleden nog wel regelmatig voor. In deze tijd kennen we eigenlijk geen voedselschaarste. De tijd waarin we nu leven brengt hele andere uitdagingen met zich mee. In deze tijd hebben we vooral last van chronische stress. Dit is stress waar we de oplossing niet voor hebben of niet van weten. Wanneer dit te lang duurt, moetje lichaam een strategie bedenken om ervoor te zorgen dat de energie in de hersenen blijft komen, of naar het immuunsysteem blijft gaan. Dit kan jaren duren. Het lichaam zal er altijd alles aan doen om jou te laten overleven, en is daar ook heel goed in. 

 

Overlevingsstrategieën

Een van de strategieën is het aanleggen van buikvet. Dit vet heeft als functie om de hersenen of en het immuunsysteem te kunnen blijven voorzien van energie. Dit geeft het typische beeld van een lichaam met dunne benen en armen en een dikke buik. We noemen dit ook wel het metabool syndroom. Dit is vet dat je er niet af traint. Dit vet heeft namelijk een belangrijke functie en dat is om jou in leven houden. Dat buikvet als ‘gevaarlijk vet’ wordt aangemerkt klopt wel. Dit vet voorziet niet alleen in energie, maar geeft ook ontstekingsbevorderende stoffen af. Dit veroorzaakt ontstekingen en houdt ze in stand. 

 

Een andere strategie van het lichaam om energie te kunnen blijven gebruiken voor de vlucht of het gevecht is gewoon ALLE brandstof die binnenkomt gebruiken. Je ziet vaak dat het gezicht en de hals, maar ook de armen en benen mager zijn. Het zachte vetlaagje onder de huid verdwijnt en geeft een uitgemergeld beeld. Vaak is er ook geen of weinig spieropbouw. Typische ‘holle ogen’ horen hier bij. Alle energie die binnenkomt, gaat direct naar de hersenen of het immuunsysteem. 

 

Welke strategie jouw lichaam kiest hang af van een aantal factoren:

    • Je epigenetische programmering (aanleg en omgevingsinvloeden)

    • De oorzaak en duur van de stress, dus je stressor (pathogenen, trauma etc.)

    • Je voedingsgedrag (vooral wát je eet) en leefstijl (vooral hóe je beweegt)

       

    Wanneer iemand gestrest is en slank of dun is, wordt dat zelden als probleem gezien. Dun past beter in ons modebeeld,  terwijl wanneer iemand overgewicht met zich meedraagt dit wel vaker als probleem wordt gezien. Dat er iets niet in orde is, is dan ook meer zichtbaar.

    De realiteit is dat beide niet bevorderlijk is voor je gezondheid. In beide gevallen loop je, wanneer je het probleem niet oplost, risico.
    Het verschil is dat wanneer je dun bent je eerder in aanmerking komt voor neurodegeneratieve aandoeningen en wanneer je overgewicht hebt je eerder last zult krijgen van metabole aandoeningen zoals diabetes II, hart- en vaatziekten en kanker. Beide niet wenselijk denk ik. 

     

    Een andere overeenkomst is, dat veel of weinig eten in combinatie met sporten niet helpt. Dit is omdat jouw lichaam je aan het helpen is de stressor te overleven. Veel buikvet, of helemaal geen vet, is een overlevingsstrategie. 

     

    Jouw lichaam is je aan het helpen, niet aan het pesten.

    Begrijp dus dat je lichaam iets aan het doen is om jou te helpen met overleven. STOP dus maar met jezelf afstraffen of nóg beter je best doen. Stop vooral met diëten. Het gaat je maar op een manier helpen: van de regen in de drup. Uiteindelijk beland je in een vicieuze cirkel die erg lastig te doorbreken is. Lastig, maar heel goed te doen, als je weet wat de oorzaak is. 

     

    Wat kun je ondertussen doen? 

     

    Voeding

    Meestal grijpen we bij stress niet naar een gezonde salade, maar naar trostvoer zoals tosti’s, chips of chocola. De juiste voeding is uiteraard wel belangrijk. Je kunt met voeding ervoor zorgen dat je nog sneller aftakelt, of dat je stabiel blijft en nog daadwerkelijk voeding binnen krijgt. Ga intermitterend vasten en wanneer je voelt dat je erg gestrest bent, eet dan niet. Maak eerst een wandeling om de stresshormonen te laten dalen. 

     

    Beweging

    Ook bewegen is belangrijk, maar wel op de juiste manier. Joggen is vaak geen goed plan, tenzij je er heel veel plezier aan beleefd. Wandelen in de natuur, dansen of yoga kan er voor zorgen dat je lichaam kan ontspannen. Dit helpt stress te verlagen, essentieel als je wil afvallen, of juist een beetje aankomen. 

     

    Stressor achteralen 

    En last, but eigenlijk first: zoek de oorzaak! Wat is er aan de hand!? Loop je rond met een onderdrukt trauma? Heb je een klote baan? Wordt je ongelukkig van je relatie of heb je altijd darmklachten en pijn? Ben je vaak ziek? Je klachten zijn een symptoom en laten jou zien dat er iets aan de hand is. 

     

    Zoek de oorzaak en vindt de oplossing. 

     

    Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op via ineke@holymayo.nl of neem een kijken op www.holymayo.nl. 

     

    1.  

    Ineke Eebes

    Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

    Zon verstandig

    ‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

    Read More »