Foto van Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

water met mineralen

Hoe neem je optimaal water op?

Ook voor een wortel geldt: You are what you eat.

Ons lichaam bestaat voor minstens 70% uit water. Dat we dagelijks voldoende vocht nodig hebben is logisch. Twee tot drie liter water zou optimaal zijn. Hierbij reken ik ook het water dat we uit voedsel halen. Veel minder bekend is de rol van mineralen in dit verhaal. Om water te vervoeren en te kunnen vasthouden hebben we mineralen nodig. Mineralen zijn transporteurs van water en zorgen dat het op de juiste plek aan komt: onze cellen.

 

Vroeger, voordat we water en aarde gingen bewerken, waren water en mineralen automatisch in balans. Mineralen zaten van nature in onze aarde en in het grondwater. We hoefden daar niet nog extra om te denken. We kregen via voeding en water precies binnen wat we nodig hadden. Tegewoordig wordt ons water gezuiverd en zit er, wat mineralen betreft, vooral calcium in. Door intensieve landbouw is ook onze aarde flink uitgeput aan het raken en bevat bij lange na niet meer wat we nodig hebben aan voedingsstoffen. Ook voor een wortel geldt: You are what you eat.

 

Ik lust geen water

Wanneer je onvoldoende mineralen tot je beschikking hebt ga je water afstoten. Je kan dan wel veel drinken maar je lichaam kan het niet vasthouden. Dit merk je aan overmatig zweten, vaak plassen en soms zelfs een misselijk gevoel bij het drinken van water. Ken je mensen die zeggen: “Ik word misselijk van water” of, “ik lust geen water”? De kans dat dit een mineralen tekort is, is groot. Je ziet uitdroging ook veel in de ouderen zorg. Mensen die niet meer willen drinken. Dit is vaak een teken van tekort aan mineralen. Ik hoor vaak dat mensen denken dat wanneer je veel plast dit betekent dat je goed gehydrateerd bent. Dat is dus lang niet altijd het zo en in geval van een standaard westers voedingspatroon eerder een mineralendeficiëntie.

 

Tekenen van een mogelijk mineralen- en/of vochttekort
Wanneer de water- mineralenbalans zoek is merk je dit aan overmatig transpireren en urineren, diarree, misselijkheid, bleekheid, broze tanden en nagels, tremoren (spiertrilling), droge of schilferige huid, dof haar, haaruitval, droge huid, droge ogen, gewrichtsklachten (en zelfs artrose), spierpijn, obstipatie, moeheid, hoofdpijn, slechte concentratie, donkere (sterk ruikende) urine, duizeligheid (bij het opstaan), brandend maagzuur en verlies van smaak en eetlust.

 

Water tutorial

1. Drink water met mineralen. Mineralen zitten in de juiste hoeveelheden en verhouding in ongeraffineerd (onbewerkt) zout. De meest bekenden zijn Keltisch zeezout en Hymalaya zout. Het mag ook best zout uit de Noordzee zijn, zolang het ongeraffineerd is. Geraffineerd zout (keukenzout) is voornamelijk natriumchloride (met aluminium). Ga dit niet aan je water toevoegen. Het is niet gezond en veroorzaakt hoge bloeddruk. Bereiding: Je mengt een kwart theelepel mineralen op een liter water. Hierdoor zijn water en mineralen in de juiste verhouding aanwezig voor optimale opname.
2. Drink in bulks. Dit betekent dat je drie tot vier keer per dag minimaal een halve liter water drinkt. Dit is even een beetje trainen, maar het lukt je vrij snel. Wanneer je in bulks drinkt registreert je brein dat er voldoende water in het systeem zit om het naar alle processen te sturen. Het water metertje slaat uit, zou je kunnen zeggen. Bij steeds kleine slokjes zal het water alleen naar de belangrijkste processen (om te overleven) gaan. Daarnaast gaat bij elk hapje eten maar ook bij elk slokje drinken je immuunsysteem even scannen of er geen ziekteverwekkers aanwezig zijn (vanuit de tijd vóór waterzuiveringsinstallaties). Dit kost energie. Drinken in bulks spaart dus energie.
3. Drink een half uur voor of na het eten geen bulk water. Je verdunt hiermee je maagzuur en vertraagt daardoor de spijsvertering. Ook heb je sterk maagzuur nodig om eventuele meegelifte schadelijke bacteriën uit te doden. Maagzuur moet zuur zijn en wil je dus niet verdunnen.

 

Suppleren 

De mineralen die je toevoegt aan jouw water zijn slechts een onderhoudsdosering. Het lost geen tekorten op. Mocht jij nou onpasselijk worden van water dan is de kans aanwezig dat je een mineralentekort hebt. Het is dan slim om tijdelijk een supplement te gebruiken. Wanneer zo’n mineralencomplex niet lekker voelt in je darmen is het raadzaam een ontlastingonderzoek te laten doen om te kijken of er sprake is van parasieten. Je kunt in dit geval beter een potje mineralen zonder ijzer gebruiken tot dat ongemak is opgelost.

 

Het heeft natuurlijk de voorkeur om mineralen uit je voeding te halen. Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon staat aan de basis van gezondheid.

Er zijn ook voedingsproducten die de opname van mineralen verminderen. Granen en zuivel verlagen de opname van mineralen. Ook regelmatig alcohol en roken is een indicatie om af en toe een beetje extra te nemen. Uiteraard is chronische stress een nutriënten rover. Langdurige stress en onopgelost trauma kost heel veel energie, en energie is niet gratis!

 

 

Water mét mineralen. Nu weet je waarom!

 

Ineke

 

Deze columns zijn niet ter vervanging van medische behandelingen. Bij klachten raadpleeg altijd eerst je arts of specialist. Voldoende water drinken kan echter meestal wel zonder grote risico’s. 

Zon verstandig

‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

Read More »