No Guts, No Glory

Picture of Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Waarom suiker een drug is en geen voedsel
Stress

Een goed uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor het behoud van een goede mentale en fysieke gezondheid.  

Foodcraft

Ineke Eebes

CONTENT CREATOR

Ineke is orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in depressie en burn-out. 

Eigen verantwoordelijkheid of georganiseerde misdaad?

Waarom suiker een drug is en geen voedsel. 

 

Suiker leidt tot depressie

Wanneer er suiker in de bloedsomloop komt gebeuren er 2 belangrijke dingen:

1. De bloedsuikerspiegel stijgt en er wordt evenredig insuline aangemaakt om deze zo snel mogelijk te laten zakken.

2. Het veroorzaakt een ontstekingsreactie en een beloningsimpuls in het brein.

Insuline zorgt dat we glucose tot brandstof om kunnen zetten. Het geeft snel energie. Tegelijkertijd stimuleert suiker de dopaminereceptoren in de hersenen op dezelfde manier als opiaten dit doen. De hersenen weten het verschil niet tussen deze stoffen. We krijgen een beloningsgevoel in combinatie met energie.

Een constante toevoer van suiker maakt dat je ongevoelig wordt voor dopamine EN insuline. De stoffen zijn aanwezig maar geven niet meer hetzelfde effect. Je kunt dus steeds minder goed glucose omzetten tot brandstof en het beloningsgevoel vergt steeds meer suiker.

Je wordt moe, lusteloos…

…en ondertussen werkt je lichaam suiker weg door het om te zetten in vet.

 

Resistentie 

Ongevoeligheid voor dopamine en insuline leidt tot cravings. Je gaat snaaien, de voorraadkast plunderen en krijgt last van emotionele eetbuien.

Je voelt je niet meer goed zonder suiker en je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde ‘BLISSeffect’. Het verslavende effect van suiker put je uit en berooft je lichaam ook nog eens van essentiele nutriënten. Dit leidt tot het opstapelen van toxinen in je lichaam.

 

Uitputting en toxiciteit 

Teveel toxinen en het energiegebrek waar suiker toe leidt veroorzaakt lusteloosheid, neerslachtigheid en uiteindelijk depressie en chronische aandoeningen. Je verliest levenslust en een levensdoel en kiest steeds vaker voor de korte termijnoplossing (suiker).

Twee keer per week een maaltijd die bestaat uit suiker, verdubbelt je kans op een depressie en burn-out.

 

Afkicken

Suikerverslaving en stoppen met suiker eten geeft dezelfde symptomen als stoppen met opiaten zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn, brainfog/ slechte concentratie, angst, prikkelbaarheid, buikkrampen, agressie, impulsiviteit (niet meer lange termijn kunnen denken.

Om insuline en dopaminereceptoren weer gevoelig te maken moeten we afkicken. Stoppen met suiker eten gaat altijd gepaard met ontwenningsverschijnselen waarvan de belangrijkste energiegebrek, neerslachtigheid en doelloosheid.

Dit weten kan de ontwenningsperiode verdragelijk maken. Het komt goed en het wordt beter! Suikerverslaving staat gelijk aan cocaine en speedverslaving.

 

Hulp

Wat kan je doen om het makkelijker te maken?

  • Wanneer je kiest voor stoppen met suiker eten kan het helpen om in de eerste periode de geraffineerde suiker te vervangen voor natuurlijke ‘wholefoods’ suiker zoals dadels, banaan en ander fruit.
  • Vervang je koolhydraten voor groenten.
  • Zorg dat je suiker combineert met eiwitten en vetten zodat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je niet crashed’. Kies voor gezonde vetten zoals kokosolie, boter of olijfolie.
  • Drink veel water met mineralen.
  • Haal geen suiker in huis. Vraag je medebewoners om steun.
  • Ga bewegen. Minimaal een half uur per dag wandelen is een goed begin.
  • Haal beloning uit lange termijn zaken zoals een nieuwe studie en een doel in je leven.

 

Verborgen suikers

De voedsel fabrikant is goed op de hoogte van de hoeveelheid aan suiker die bij mensen het BLISS-gevoel opwekt. Een gevoel van energieke euforie.

Dit gevoel is kort maar krachtig. 1 seconde, en daarna wil je MEER!

Daarom stoppen ze overal suiker in en geven het een andere naam. ‘Verborgen suikers’ noemen we dit. Dit wordt gecombineerd met zout zodat we het niet in de gaten hebben.

Zorg daarom dat je kookt met verse ingrediënten en laat pakjes en zakjes liever staan.

 

Collectieve uitputting

Wat vind jij van het feit dat voedselgiganten mee doen aan massavergiftiging die leidt tot collectieve uitputting? Wist je dat er al baby’s geboren worden met diabetes II?

 

Eigen verantwoordelijkheid of georganiseerde misdaad?

 

 

Ineke Eebes

Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

We moeten dus voldoende water drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. 

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via je eten en drinken. Dat wisselt van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie. 

Volg mij op 

Voor inspiratie en tips – volg @holymayo op Instagram. Welkom!