Stemmingswisselingen of ‘moodswings’ zijn een van de signalen van een voedingsintolerantie of allergie. Ook wel een IgG voedselgerelateerde allergie. Je lichaam maakt antistoffen op bepaalde voeding.
Andere signalen die hier mee samen gaan zijn reflux, opgeblazen buik of flatulentie, brainfog, candida (schimmelinfectie), chronische vermoeidheid, obstipatie of diarree (of afwisseling), hoofdpijn, pijn in je gewrichten en spieren, huidproblemen zoals eczeem of uitslag, hooikoorts of chronische verkoudheid.
Steeds meer mensen hebben last van voedingsintoleranties en allergieën. De reden hiervoor is, kort samengevat, een voedingstekort en een gifstoffen overschot. Wat zijn factoren die bijdragen aan voedselallergieën?
-
- Voeding
Ons westers voedingspatroon bestaat uit veel geraffineerde producten zonder voedingswaarde met veel synthetische toevoegingen die ons lichaam niet herkent en berooft van essentiële voedingsstoffen.
- Voeding
-
- Gifstoffen
We worden blootgesteld aan een hoog percentage aan gifstoffen. Deze stoffen veroorzaken ontstekingen en beschadigingen aan onze darmwand. Hierdoor kunnen voedselresten in ons bloed terecht komen. Het immuunsysteem ziet dit als een vijand en gaat middels een ontsteking proberen de indringer op te ruimen.
- Gifstoffen
-
- Antibiotica
Verkeerd en teveel gebruik van antibiotica verwoest het delicate ecosysteem van de darmen waardoor ons immuunsysteem verzwakt wordt. Ook beschadigen antibiotica de darmwand. Hierdoor komen er ongewenste stoffen uit de darm in de bloedsomloop. Dit betekent immuunactivatie.
- Antibiotica
-
- Stress
Stress is een grote factor die bijdraagt aan voedselallergieën omdat stress ook de darmwand open zet. Stress veroorzaakt ontstekingsreacties en dus immuunactiviteit.
- Stress
Ons immuunsysteem gaat nu onschuldige stoffen aanwijzen als een vijand en probeert door middel van antistoffen van de indringer af te komen. Immuunactivatie en ontgiften kosten enorm veel energie. Vandaar dat een van de signalen moeheid is. Bij langdurige immuunactivatie heeft het lichaam niet meer de capaciteit om gelukshormonen aan te maken en kun je symptomen van depressie of burn-out ontwikkelen.
Wil jij weten of je een voedingsgerelateerde allergie hebt ontwikkeld dan kun je een eliminatiedieet doen en een voedseldagboek bij houden. De grootste triggers zijn melk, suiker, graan en gluten, kleurstoffen, noten en pinda’s, E621 (glutamaat), kleurstoffen en conserveermiddelen en soja. Schrap deze een voor een tijdje uit je dieet en houd bij hoe je je voelt en wat er met je lichaam gebeurt.
Je kunt ook een bloed- en ontlastingsonderzoek doen die kijkt naar antistoffen, dysbiose en ontstekingswaarden.
In licht, liefde en kalmpte,
Ineke Eebes
Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut
Wil je meer weten over wat (moderne) granen met je darmen en gelukshormonen kunnen doen als je er teveel van eet? En wist je dat sommige mensen allergisch zijn voor graan? Lees het in mijn nieuwe E-book. Je krijgt er meteen een paar lekkere en supergezonde recepten bij om je brood mee te vervangen! Klik op de afbeelding om het te downloaden.