zestien april dinsdag gaf ik een webinar over depressie en hoe je dit op een natuurlijke manier kunt aanvliegen zonder medicijnen met nare (bij)werkingen en ellenlange praattherapieën. De reacties waren overweldigend. Er was veel herkenning. Zo veel mensen die kampen met depressies en angst. Dat raakt me. Vooral berichten van ouders met een depressief kind grepen mij aan. Die kinderen zou ik willen leren wat ik als kind niet wist: een depressie heeft alles te maken met wat je (niet) eet en (niet) doet, maar ook de maatschappij waarin we leven speelt een hele grote rol bij het ontstaan van depressies bij jonge mensen.
Aan de maatschappij kunnen we misschien niet direct iets veranderen, hoe je er mee om gaat wel. Waar je wel direct invloed op hebt zijn je darmen, ons tweede brein. Ik wist toen ik jong was niet dat een voedingsmiddel zo veel invloed kan hebben op je stemming en dat de darmklachten die ik ervaarde hiermee samenhingen. Wat had dat veel gescheeld.
Gefermenteerde voeding
Een van de dingen die ik vertelde in het webinar was dat het eten van gefermenteerde voeding erg behulpzaam kan zijn bij depressie.
Waarom? Nou omdat een microbioom met een lagere diversiteit aan bacteriën of een onder- of oververtegenwoordiging van bepaalde bacteriesoorten verband houdt met depressieve symptomen, blijkt nu ook uit recent onderzoek uit Nederland. Het microbioom van de darmen speelt een grote rol bij gedrag, cognitie en bij het omgaan met stress.
Laat gefermenteerde voeding nou extreem rijk zijn aan een heel scala aan de bacteriën die bij mensen met depressieve darmen ontbreken!
De darmen, ons eerste brein
Dat de darmen een grote invloed hebben op ons brein en dus mentale welzijn krijgt steeds meer aandacht. Er wordt al vaak verwezen naar de darmen als ons tweede brein. Strikt genomen klopt dit niet en zijn ze ons eerste brein. De darmen waren er namelijk eerder.
Sommige wetenschappers beschouwen deze symbiotische eenheid zelfs als een heel nieuw menselijk orgaan.
Wist je dat er meer neuronen in je enterisch zenuwstelsel (darm-hersenen) zitten dan in je ruggenmerg?
Vóór het jaar 2000 hoorden weinig over de darmen en de milljoenen micro-organismen die daar leven. Nu zien we meer en meer artikelen hierover.
Wij zijn meer bacterie dan mens
Hierin wordt steeds weer bevestigd dat de toestand van onze darmen een van de meest belangrijke factoren is bij ons algeheel welzijn. We hebben meer bacteriën in ons lichaam dan lichaamscellen.
Wij zijn strikt genomen dus meer bacterie dan mens. Goed voor deze organismen zorgen is dus goed voor jezelf zorgen.
Er zijn gelukkig veel manieren waarop je de darmflora kunt laten floreren. Simpele dingen, zoals het achterwege laten van antibiotica (indien mogelijk) en beweging, kunnen een groot verschil maken.
Levend voedsel
En natuurlijk is het eten van versterkende voeding cruciaal. Dan heb ik het over ‘levend voedsel’, probiotica. Het woord zegt het al: ‘Voor het leven’.
Duur? Dat hoeft helemaal niet. Voor een gezond microbioom zijn in principe geen dure supplementen nodig. De beste probiotica maak je zelf!
Het eten van gefermenteerd voedsel – zoals kimchi, zuurkool en kombucha – helpt om gezonde bacteriën, probiotica genaamd, in je darmen te introduceren, die de interne omgeving stabiliseren. Dit heeft direct invloed op hoe jij je voelt.
De beste probiotica maak je zelf!
Wil je leren hoe je dit darmgoud zelf maakt en zo voor altijd gratis de beste probiotica in huis hebt? Kijk hier voor meer informatie en meld je aan!
Ineke Eebes
Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut