Stress heeft een nadelige impact op de spijsvertering. Wanneer we in onze vecht-vlucht modus komen legt dit de spijsvertering tijdelijk stil. Dit is om energie te sparen voor de vlucht of voor het gevecht. Heel efficiënt bij acuut gevaar; een brandend huis ontvluchten, een gevecht, een wild dier voor je neus…Bij chronische stress juist slopend.
Dat betekent dat je spijsvertering chronisch op de spaarstand staat.
>Je maakt minder enzymen aan
>Je maagzuur wordt minder (wat juist voor reflux en brandend maagzuur zorgt)
>De maagcontracties vertragen of stoppen, je eten blijft langer in de maag liggen en wil niet zakken (Dit veroorzaakt ook reflux en nare oprispingen)
>De darmen werken trager en je neemt je voedingsstoffen minder effectief op.
Je ziet… dit is een situatie die bij acuut gevaar prima is, maar een situatie die niet te lang moet duren. Op de lange termijn raak je namelijk kwalitatief ondervoed. Je eet wel, maar neemt niet op. Dit werkt meer ernstige klachten in de hand.
Mocht je toch in een situatie zitten die stress oplevert, kun je je spijsvertering ondersteunen met de volgende kruiden en producten.
Kruiden
Fenegriek(zaad): Het verzacht de maag- en darmslijmvliezen. Mogelijk ondersteunt het ook bij te veel maagzuur oprispingen na de maaltijd. Langdurige stress werkt laaggradige ontstekingen in de hand. Fenegriek is ontstekingsremmend en daardoor dus een mooi kruid om te nemen bij stress en spijsverteringsklachten.
Gember: Helpt bij een opgeblazen gevoel. Gember stimuleert maagcontracties en zorgt zo ook voor een snellere passage van voedsel door het maag-darmkanaal. Gember beschermt het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringsenzymen die vetten en suikers afbreken.
Zoethout: Zoethoutwortel helpt bij het verminderen van maagproblemen zoals maagzweren, een trage spijsvertering en een opgeblazen gevoel. Het stimuleert ook de aanmaak van maagzuur, waardoor je voedsel beter verteert.
Citroenmelisse: Citroenmelisse wordt al eeuwen gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen. Het ondersteunt de spijsvertering, verminderd een opgeblazen gevoel en verlicht maagklachten. Daarnaast werkt citroenmelisse kalmerend op het hart en verlaagt de bloeddruk. Een prima kopje thee dus bij stress en spijsverteringsklachten voor na de maaltijd en voor het slapen gaan.
Venkel: Venkel heeft een kalmerende werking op de darmen waardoor het kan helpen bij krampen en gasvorming. Ook helpt venkel bij het verminderen van maagklachten zoals kramt en misselijkheid.
Spijsverteringsenzymen
Spijsverteringsenzymen zijn kleine bouwvakkertjes die helpen je voedsel te verteren (af te breken tot kleine opneembare deeltjes). Ze zorgen voor de volledige afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en suikers. Door de vertering van alle belangrijke voedselgroepen te bevorderen, zorgen enzymen ervoor dat een opgeblazen gevoel, gasvorming en indigestie veroorzaakt door onvolledige afbraak van voedingsstoffen verlicht wordt. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een betere opname van voedingsstoffen.
Probiotica
Het hele maag-darmkanaal (met name het laatste deel van de dunne darm en de dikke darm) wordt bevolkt door een grotere variëteit aan micro-organismen, waaronder melkzuurbacteriën (lactobacillen, bifidobacteriën). Een gunstige samenstelling en voldoende van deze intestinale micro-organismen is goed voor de gezondheid. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is de meest gebruikte en best onderzochte probiotische bacteriestam en onderzocht in meer dan 250 onderzoeken met mensen. LGG wordt vaak ingezet bij de behandeling van diarree en prikkelbaredarmsyndroom, een aandoening die vaak voorkomt bij chronische stress (en deze veroorzaakt).Dit probioticum zorgt voor de toename van gunstige darmbacteriën en speelt een cruciale rol in een optimale spijsvertering, opname van voedingsstoffen en een algemene gezonde spijsvertering.
Wil je meer weten over welke kruiden helpen bij depressieve- en angstklachten? Lees het hier. Je doet je darmen er meteen ook een groot plezier mee!
Heb een wonderschone dag,
Ineke Eebes
Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut
*Gebruik je medicatie, dan dien je bij het suppleren van kruiden altijd de contra-indicaties en interacties met je medicatie op te zoeken.