Foto van Ineke Eebes

Ineke Eebes

Ineke is Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut met als specialisatie depressie,burn-out en verslaving.

Ontwerp zonder titel (5)

De biofilm – je bent wat je opneemt

Als je het hebt over de darmen horen we veel over voeding en stress. Ook de connectie tussen darm en brein is steeds meer mainstream. Iets minder bekend nog is de biofilm. Hier wordt wel steeds meer over geschreven. Wat is het en wat doet het? 

 

Een biofilm is een slijmerige laag die gevormd wordt door bacteriën om cellen en de bacterie zelf te beschermen. De meest bekende vorm van een biofilm in ons lichaam is tandplak. Een andere bekende biofilm is die in een vaas met bloemen die te lang hebben gestaan. Een stinkende slijmerige laag vormt zich aan de oppervlakte van het water. Niks mis mee. Natuurverschijnsel. 

 

Bacteriën in onze darm maken ook een slijmerige laag, een biofilm. Deze laag heeft als functie om de (darm)wand te beschermen tegen irritatie en invasie. Het bouwt zich langzaam op in de darm, en hecht zich aan de wand zodat het stevig op zijn plaats blijft zitten. Zo kunnen bacteriën ongestoord hun werk doen. Alle bacteriën doen dit, ook de bacteriën die we niet te veel in de darm willen hebben. Hier wordt vaak naar verwezen als de slechte bacteriën.

 

Alles is balans

Echt slechte bacteriën bestaan trouwens niet. Deze zogenaamde slechte bacteriën zijn rottingsbacteriën. Heel nuttig juist. Het zijn de opruimers van de natuur, net als schimmels en gisten. Je wil ze alleen niet te veel in je darmen hebben. Alles heeft een natuurlijke balans. Wanneer deze verstoord is, dan krijg je klachten. Een biofilm houdt een optimale opname van voedingsstoffen tegen doordat deze de darmwand afsluit. Je krijgt dus last van voedingstekorten. Het veroorzaakt ontstekingen en doorlaatbare darmen. 

 

Om het nog leuker te maken produceren sommige bacteriën ook nog endotoxinen (gifstofjes). Deze komen in je bloedbaan wanneer je een ‘lekke’ darm hebt. Hier slaat je immuunsysteem steeds op aan. Je lijf slaat alarm en wil dit opruimen, alleen er komt geen einde aan! Je immuunsysteem raakt uitgeput. Hier ontstaan laaggradige ontstekingen in het lichaam, de basis van heel veel moderne ziektebeelden en ‘vage klachten’.

 

Een verschuiving van de balans in je microbioom heeft verschillende oorzaken. Rottingsbacteriën verschijnen daar, waar opgeruimd moet worden. Bij onverteerde etensresten in je darm bijvoorbeeld. Een slechte spijsvertering is dus een van de factoren die bijdragen aan een dysbiose. Er ontstaat een omgeving, mede door slechte voeding, overload aan toxines, antibiotica en stress, waar ze goed gedijen. De bacteriën die we juist wel nodig hebben, komen in de verdrukking. 

 

Symptomen

Symptomen van een dysbiose zijn dat jij je moe voelt, vergeetachtig bent, loopt te kwakkelen met je gezondheid en last krijgt van allerlei kwalen. Dan weer dit, dan weer dat. Pijn hier, allergie daar… De gevolgen zijn verstrekkend. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je je voedingsstoffen niet meer goed kunt opnemen, je immuunsysteem alle energie neemt en je lever overbelast raakt… Dit ga je wel merken. Niet altijd meteen, maar na je dertigste, veertigste jaar stort het kaartenhuis in. Laaggradige ontstekingen staan aan de basis van bijna alle moderne (gebreks)ziekten. Dit zijn aandoeningen waar de huisarts vaak geen oplossing voor heeft en waar heel vaak cortisol medicatie voor wordt gegeven. Of antidepressiva.

 

Oké NICE, maar wat doe je eraan? Ten eerste, verander je voedingspatroon drastisch en ga op zoek naar de oorzaak. Verander je niets aan de oorzaak dan blijft het water naar de zee dragen. Heb je de angel er uit, dan ga je de darmen schoonmaken en voorzien van de juiste inhoud. Gezond eten dus! Het verwijderen van de biofilm kan daar onderdeel van zijn. Het is best nog wel een hele klus!

 

Er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome. Je hebt de langzame methode waarbij je stapsgewijs bepaalde stoffen (vooral kruiden) gaat nemen naast dat je een aantal zaken ook NIET meer gaat eten. Het kan ook invasief en snel.

 

Ik heb een paar maanden geleden een detoxkuur van 6 dagen gevolgd. Het is een vrij intense methode om de biofilm te elimineren. Het heeft zeker effect. Ik raad dit echter niet voor iedereen aan. Het maakt namelijk uit in wat voor conditie je lijf is. Een reinigingskuur als deze is pittig voor je lichaam. Er komen veel gifstoffen vrij en je lever en nieren moeten dit ook aankunnen. Het kost energie, die moet je hebben. Als je al heel slecht in je energie zit door bijvoorbeeld een burn-out of een (auto-immuun)aandoening en je wil dit toch doen, dan zou ik het zeker onder begeleiding doen. Wil je meer weten over deze methode dan kun je dit boek lezen.

 

Misselijk van prei, ui of knoflook?

Herken je iets in dit verhaal en twijfel je of jij ook met een biofilm in je darmen zit en of dit iets voor je is dan raad ik je aan contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek en advies op maat. Een tip alvast, word jij altijd misselijk of naar van zwavelhoudende voeding (knoflook, prei, ui etc.) en verdraag je het slecht? Dit kan een aanwijzing zijn van een verstoorde balans en biofilm in de darmen. 

 

Weet je, het is eigenlijk heel simpel. Om de darmen gezond en in balans te houden hebben we om te beginnen een goede spijsvertering nodig. Eigenlijk ben je helemaal niet wat je eet. Je bent wat je opneemt. Weet jij hoe het met jouw spijsvertering zit? Heb je bijvoorbeeld wel voldoende maagzuur? Hoe je dit kunt testen lees je hier. Als je deze materie interessant vindt, neem vooral een kijkje op mijn infokitchen trouwens. Daar kun je ook leuke recepten vinden. 

 

 

Ineke Eebes

Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut

Zon verstandig

‘Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid. – ‘Sidharta Gautama Boeddha   Vanaf mei ongeveer begint het in

Read More »